Harimau Siberia, pemburu cepat dalam bahaya kepupusan

Harimau Siberia: pemburu tunggal

Harimau Siberia adalah salah satu spesies harimau yang paling menonjol di planet ini. Ia adalah salah satu daripada haiwan yang paling dinamakan di dunia kontemporari, sehingga menjadi asas inspirasi untuk beberapa lagu, novel dan puisi dari masa ke masa. Walau bagaimanapun, hari ini ia berada dalam bahaya kepupusan. Seterusnya, kami memberitahu anda lebih lanjut tentang haiwan ini yang ingin tahu.

Harimau Siberia: pemburu tunggal

Harimau adalah binatang liar yang biasanya hidup di kawasan hutan di planet kita. Dalam kes harimau Siberia, seperti namanya, tinggal di rantau Siberia yang beku, walaupun ia telah dilihat di hutan-hutan China dan Korea Utara. Juga dikenali sebagai harimau Amur, nama ilmiahnya ialah Panthera Tigris Altaica.

Ciri-ciri harimau Siberia

Kucing liar besar inimempunyai hampir kualiti yang sama dengan sanak saudaranya yang lain: jalur mendatar penyamaran, mata yang sangat sensitif kepada cahaya dan badan olahraga yang disesuaikan dengan persekitaran di mana ia hidup.

Sumber: Appaloosa

Kotanya adalah yang paling jelas dari semua spesies, mungkin untuk penyamaran yang lebih baik dalam persekitaran yang mengelilinginya. Selain itu, mereka mempunyai lapisan bulu tebal yang melindungi mereka dari iklim sejuk dan sejuk di kawasan tersebut.

Mereka adalah yang paling berat dari jenis mereka, dengan lelaki berlegar sekitar 320 kg dan perempuan berdiri pada purata 180 kg. Terdapat laporan yang tidak disahkan mengenai beberapa spesimen yang mencapai atau melebihi 400 kg sepanjang abad kedua puluh.

Pemburu yang cepat dan baik, tetapi dalam bahaya kepupusan

Mereka mempunyai kaki yang lebih pendek, tetapi dengan kekuatan dan kekakuan yang sama seperti sepupu mereka. Mereka dianggap sebagai haiwan terpantas di planet ini, kerana mereka mencapai kelajuan di wilayah rata tidak kurang dari 90 km / j. Kelajuan ini menjadikan mereka pemangsa yang hebat, yang seterusnya, mereka biasanya memburu sahaja, menyeberangi dataran beku dan bukit Siberia, China dan Korea Utara.

Untuk aktiviti manusia, persekitarannya telah dikurangkan kepada keadaan yang sangat membimbangkan bagi pemuliharaan alam global. Mereka biasanya mendiami hampir seluruh wilayah Rusia, Mongolia dan Manchurria, tetapi pembalakan dan aktiviti lain telah menghancurkan persekitaran mereka.

Makanan

Harimau Siberia adalah karnivora dan mempunyai pelbagai sumber makanan. Diet mereka terdiri daripada babi hutan, rusa, beruang dan rusa. Oleh kerana keadaan geografi, sumber makanan mereka tidak tetap dan mereka mesti menggunakan daging sebanyak yang mereka boleh untuk setiap empangan, dan mereka juga dapat mencapai 30 kg dalam satu perjalanan untuk bersaing dengan tenaga.

Perlu ditegaskan bahawa serangan harimau Siberia pada manusia telah sangat luar biasa. Mereka biasanya tinggal jauh dari kami, kecuali kekurangan makanan memaksa mereka menyerang kami.

Pembiakan semula

Kematangan seksual agak terlambat, kerana mereka sampai pada empat tahun, sementara untukmasa kehamilan yang mereka perlukan kira-kira tiga bulan untuk melahirkansampah dua hingga empat anak anjing. Anak-anak anjing ini akan tinggal bersama ibu mereka selama kira-kira 18 bulan untuk diarahkan dalam memburu, dan kemudian memulakan perjalanan mereka untuk mencari wilayah mereka sendiri.

Sumber: Johan Spaedtke aka Spade

Pada masa ini terdapat ladang untuk meningkatkan beban genetik mereka. Oleh kerana kekurangan individu, mereka telah kehilangan banyak gen yang membentuk haiwan ini, memberi laluan kepada penyakit dan sindrom lain.

Dalam bahaya

Kini terdapat kira-kira 500 spesimen harimau Siberia. Mereka berada dalam bahaya kepupusan untuk IUCN, kerana memburu kulit mereka, pengurangan ruang mereka, penebangan hutan persekitaran mereka dan kehilangan mangsa alami mereka.

Dalam perubatan Cina tradisional dianggap bahawa kulit dan tulang harimau Siberia mempunyai ciri-ciri penyembuhan, sehingga mereka sentiasa diburu untuk mencari bahan-bahan jenis ini.

Keingintahuan mengenai harimau Siberia

  • Harimau Siberia bernama Hodori adalah maskot rasmi semasa Piala Dunia sepak bola yang diadakan di Korea Selatan pada tahun 1988.
  • Dengan cara yang sama, harimau Siberia muncul di perisai pasukan Korea Selatan.
  • Kotak tangan bandar Vladivostok diukir dengan harimau Siberia.

Sumber imej: Appaloosa dan Johan Spaedtke aka Spade

Tonton video itu: Ngeri! Detik-detik Harimau Berburu Babi Hutan Sekali Terkam !!

Like this post? Please share to your friends:
Tinggalkan Balasan

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: