Black Bear: 'pemilik' Amerika Utara

Black Bear: 'pemilik' Amerika Utara

Walaupun ketika mereka memberitahu kami bahawa terdapat beruang di Amerika Utara kami membayangkan grizzly terkenal, kebenarannya adalah bukan orang yang tinggal di latitud tersebut. Dan adalah 'pemilik' rantau ini adalah beruang hitam. Kami memberitahu anda semua tentang beliau dalam artikel berikut.

Ciri-ciri dan habitat beruang hitam Amerika

Mamalia karnivor ini adalah mamalia yang paling biasa di Amerika Utara dan ia boleh didapati dari Kanada dan Alaska ke Mexico. Dia lebih suka hutan dan gunung, tempat mencari makanan yang baik dan bersembunyi di antara gua-gua dan pokok-pokok.

Seperti namanya, beruang hitam Ia mempunyai bulu gelap pada kebanyakan badan, kecuali dengan moncong, yang berwarna coklat atau kemerah-merahan. Sesetengah spesimen mungkin mempunyai coklat, kayu manis atau coklat, terutamanya yang hidup di Amerika Syarikat Barat. Kita boleh menemui populasi sehingga 500 individu di beberapa taman negara seperti Yosemite, Yellowstone atau Great Smoky Mountains.

Setiap tahun dia menumpahkan rambutnya dan kulitnya yang tebal melindunginya dari gigitan serangga. Ia boleh mengukur sehingga dua meter panjang dan berat kira-kira 150 kilogram secara purata, walaupun betina lebih kecil dan lebih kurus daripada lelaki.

Matanya kecil dan penglihatannya tidak begitu baik, walaupun dia dapat membezakan warna, sementara kedua-dua rasa bau dan telinga agak berkembang. Moncong panjangnya membolehkannya mendapatkan makanan di antara pokok, daun dan cawangan.

Tabiat, pemakanan dan pembiakan beruang hitam

Tidak seperti beruang lain, hitam Amerika tidak hibernate dengan cara yang 'ketat', tetapi tetap dalam keadaan mengantuk sepanjang musim sejuk, sambil hidup di lemak yang terkumpul di musim luruh … Anda boleh memakan hingga 20,000 kalori dan beberapa liter air setiap hari sebelum bersembunyi di dalam gua anda!

Apabila bulan-bulan sejuk berakhir, ia menuju ke lembah dan ketinggian purata untuk mengakses cahaya dan panas matahari. Apabila musim panas berlangsung, pilih hutan di mana anda boleh melindungi diri anda dari suhu tinggi.

Bagi makanannya, ia adalah omnivorous, walaupun Memancing terutama sayur-sayuran, beri, acorns, rumput, buah-buahan dan herba. Ia juga menggunakan semut, rayap, lebah atau tawon, yang mengesan dan menangkap dengan muncung panjangnya. Dia peminat besar madu dan pada musim panas dia mendekati sungai untuk memburu salmon dalam lompatan penuh.

Beruang ini adalah perenang yang hebat dan boleh memanjat pokok dengan ketangkasan yang mengagumkan. Dengan cara ini dia melarikan diri dari bahaya, terutamanya memburu manusia. Di samping itu, ia mempunyai keupayaan untuk berjalan di atas dua kaki belakangnya atau duduk di atas batu, batang atau batu untuk berehat.

Beruang hitam kesepian hampir sepanjang tahun, kecuali pertemuan sporadis di kawasan dengan banyak makanan, semasa musim panas dan pembiakan, dan apabila ibu menjaga anak-anak (lelaki tidak terlibat dalam tugas ini).

Perkawinan berlangsung antara bulan Mei dan Juni, dan kehamilan berlangsung sekitar tujuh bulan, tetapi tidak dimulai setelah perselisihan. Perempuan melakukan implantasi tertunda ovule sehingga kelahiran terjadi pada musim gugur.

Setiap sampah terdiri daripada satu atau dua anak, yang lahir tanpa rambut, buta dan dengan kira-kira 350 gram berat badan. Ibu melatih mereka duduk selama lapan bulan dan, dari sana, mereka meninggalkan burrow untuk belajar untuk memburu, dapatkan burrow yang baik dan melarikan diri dari pemangsa (termasuk serigala, puma dan beruang coklat).

Mereka meninggalkan ibu satu setengah tahun atau sekali mereka telah 'lulus' semua pelajaran ibu, di mana hidup mereka akan bergantung.

Like this post? Please share to your friends:
Tinggalkan Balasan

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: